Wat is Tractorpulling - Indoor Tractor Pulling | IJsselhallen Zwolle
15593
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15593,page-child,parent-pageid-14964,qode-quick-links-1.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Wat is Tractorpulling

De motorsport met de meeste PK's!

Tractorpulling is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een sport die niet onderdoet voor welke andere vorm van motorsport dan ook. Tractorpulling onderscheidt zich van de andere vormen doordat de paardenkrachten vele malen groter zijn, waardoor tractorpulling zich met recht de “most powerful sport in the world” mag noemen. Vooral bij een indoor wedstrijd wordt dit nog eens extra benadrukt, omdat de muren en het dak het geluid dat deze geweldenaars produceren lijken te versterken. Gehoorbescherming is dan ook geen overbodige luxe. 

Bij tractorpulling gaat het er om een zgn. sleepwagen zover mogelijk over de 85 meter lange wedstrijdbaan te slepen. Haalt een machine de eindstreep dan heeft hij de felbegeerde “full pull” gehaald en gaat hij door naar de finale. In de finale wordt de sleepwagen flink verzwaard en haalt geen enkele deelnemer de eindstreep. De werkelijk afgelegde afstand is maatgevend voor de eindklassering. Het lijkt simpel, maar de machines leveren immense krachtexplosies om de eindstreep te halen. 

Bij Trekkerweb Indoor Farmstock verschijnen de sport en supersportklassen aan de start in Zwolle. Qua uiterlijk zijn het gewone tractoren, maar ze zijn tot zover opgevoerd dat het reglementenboek het net toe laat. 

De tractoren rijden nog steeds op diesel maar zijn onder de motorkap flink onderhanden genomen. Een afzuigsysteem op de sleepwagen zorgt ervoor dat de rook wordt afgevoerd naar buiten en dat het zicht vanaf de tribune goed blijft. 

Ontdek de diverse klassementen en voertuigen

Baan

In de Zwolse IJsselhallen wordt in de week voorafgaand aan het evenement een top-baan aangelegd, voorzien van de juiste kleisoort, waarop de tractoren de meeste grip kunnen vinden om de sleepwagen zo ver mogelijk te verplaatsen. En juist deze baan is het geheim van een goede wedstrijd te noemen; de juiste samenstelling, de goede vochtigheidsgraad én het aanleggen onder deskundige begeleiding van de Nederlandse Truck- en Tractorpulling Organisatie zijn maatgevend. In de IJsselhallen ligt een wedstrijdbaan van ruim 85 meter, wat de langste indoorbaan van Nederland genoemd mag worden.  

Kijk voor meer algemene informatie over de sport op de website van de Nederlandse Truck en Tractor Pulling organisatie www.ntto.nl en op www.tractorpulling.nl.